Super Grote foto maken.

Metersgrote posters maken voor een prikje.

Je eigen metersgrote  foto aan de muur? Dat is al snel een flinke investering. Er is echter ook een manier om voor een minimaal bedrag enorm grote afdrukken te maken, met een creatief tintje. Alles wat je nodig hebt is een eenvoudige (zwart-wit of kleuren) printer en een gratis software programma.  
Je kunt het programma vinden in stap 1.
We gaan aan de slag met ‘The Rasterbator’. Dit gratis programma voor Windows zorgt ervoor dat je elke foto metersgroot uit kunt printen.
Het programma zet je foto’s om in een raster met bolletjes en verdeelt deze over zoveel pagina’s als je maar wilt. Het resultaat kun je afdrukken.
Door de foto’s vervolgens aan elkaar te plakken krijg je een levensgroot resultaat.
Hier onder de uitleg.

Onderaan ziet u een  voorbeeld.

Stap 1 – Downloaden

Download en install “The Rasterbator”. Je kunt het gratis programma hier vinden.

Stap 2 – Foto en papier

Na het openen van het programma kies je de afbeelding die je wilt vergroten. Je kunt een kleurenfoto kiezen, het programma kan deze eventueel automatisch naar zwart-wit omzetten. Heb je een keuze gemaakt, selecteer dan de papiergrootte (voor de meeste printers is dat A4).

Stap 2

Stap 3 – Formaat

Vervolgens kies je hoe groot het resultaat moet worden. In dit voorbeeld kiezen we een formaat van 5 x 5. Dat resulteert in 25 A4-velletjes en een posterformaat van ongeveer 1 x 1,5 meter. Je kunt ook voor een kleiner of groter formaat kiezen, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Stap 3

Stap 4 – Instellingen

In de volgende stap kun je er voor kiezen om een afkniprand af te drukken. Je kunt dan een naadloze poster maken door van elk velletje de witte randen af te knippen. Dit is niet noodzakelijk, ook met de witte rand kun je nog een aardig resultaat verkrijgen. Ook kies je hier de puntgrootte. Je foto wordt omgezet in kleine bolletjes, hoe kleiner je de bolletjes maakt hoe meer detail het resultaat bevat. Wij kozen voor 6mm. Tot slot kies je een kleur.

Stap 4

Stap 5 – Printen

Nadat je alles hebt ingesteld maakt The Rasterbator een pdf-bestand van meerdere pagina’s. Dat ziet er op je beeldscherm misschien raar uit, maar zodra je de pagina’s afdrukt en je ze naast elkaar legt wordt het duidelijk: samen vormen de velletjes een levensgroot poster.

Rasterbator PDF

Stap 6 – Presenteren

Je zit nu met een stapel losse velletjes, het is nu zaak om een goede manier te vinden om je poster te presenteren. Je kunt het resultaat eenvoudigweg met plankband op de muur plakken, maar je kunt ook met een groot stuk karton en lijm aan de slag.

Resultaat
Het resultaat, 25 velletjes A4-papier aan de muur geplakt vormen samen een poster van ongeveer 1 x 1,5 meter

Tip: Snijd voordat je begint de foto die je wilt afdrukken bij naar A4-formaat. Je foto past dan precies op een X aantal A4tjes en je blijft niet met half lege velletjes zitten. De afmetingen van een A4tje zijn 29,7 bij 21,0 centimeter. Kies in je bewerkingsprogramma het selectiegereedschap en voer de verhouding 29,7 bij 21,0 in. Je kunt nu het gewenste deel van de foto selecteren en uitsnijden.

Ga naar “Laatste Filmpje”.