film deel 05

Hoe lichtsporen van auto’s op een snelweg vast legt.                                                                      Garry legt het je uit.

001   De meeste mensen zijn bang om de sensor van de camera schoon te maken. In dit filmpje laat ik je zien dat je zelf ook kunt doen. Alsnog bevreesd, dan moet je het uitbesteden. Op mijn site”pixelrob” is er veel meer fotografie filmpjes te vinden. Veel foto plezier.

002  Om sneller notities te kunnen overnemen van het beeldscherm maken we gebruik maken van Print Screen knoppie op jou toetsenbord van jou computer. Maar hoe werkt dit? Rob laat het je zien.

003    Hoe kan je op een groot scherm of een laptop jou foto direct bewerken en vooral beoordelen? Hier voor kan je gebruik maken van Tethering die je in Lightroom kan vinden. Via USB kabel werkt dit. Meteen komt jou foto in Lightroom.

004    De simpele manier manier om in Photoshop een fotocollage te maken.

005    Een snelle manier om Color Cast (kleurzweem) uit je foto te verwijderen. Neem de stappen over op papier, en jou foto met minder kleurzweem zullen zeker mooier worden. Succes.

006    Er zijn verschillende manieren om om jou foto er leuk uit te laten zien. Soms leuk met een randje. Maar hoe doe je dit.

007    Je hebt wel eens een foto gemaakt waarop dingetjes staan die je er niet op wilt hebben. Hoe kun je dit verwijderen? En hoe plaat je een foto in foto. Bekijk dit filmpje en ik laat je ook zien hoe je dit allemaal kunt doen, zonder gekkigheid.

008    Soms kom je saaie lucht te zien als je aan het fotograferen bent. Dan denk je KAN DIT NIET ANDERS. Ja, zegt Adobe Photoshop. Dat gaan we maken voor jullie. Het soms een leuke oplossing, maar voor mij niet altijd. 

010    Je koopt een nieuwe lens en je gaat het proberen maar dan zie je dat de schroefdraad niet gelijk is aan de filtermaat. Wat kun je doen? Hier de oplossing. 

Veel foto plezier.

011    Er zijn verschillende manieren om een foto te verscherpen. Maar deze is niet zo bekend. Het heet de hoogdoorlaat-filter methode. Kijk eens of deze iets voor jou kan zijn. Veel foto plezier.

012    De simpele manier manier om in Photoshop een fotocollage te maken.

013    Hoe kan ik op een andere manier de witbalans corrigeren. Hier zijn verschillende manieren voor. In camera met de voor instellingen. Of later in fotoshop. Hier een simpele uitleg over dit onderwerp.

014   We willen allemaal wel eens een foto hebben met een rand! We hebben het over een nep PASSE – PARTOUT maken. Maar hoe doe je dit. Bekijk dit filmpje, en je weet het.

015    Hoe kan je op een groot scherm of een laptop jou foto direct bewerken en vooral beoordelen? Hier voor kan je gebruik maken van Tethering die je in Lightroom kan vinden. Via USB kabel werkt dit. Meteen komt jou foto in Lightroom.

016    Een duidelijke uitleg over de driehoeksbelichting voor fotografie. Diafragma, Sluitertijd en ISO. Speel zo nodig nog een keer af.

017    Ik heb een paar foto`s die je kunnen helpen een spontane fotograaf te worden. Ideeën zullen altijd welkom blijven, maar soms weet je even niet. Hier een paar suggesties.

018   Soms wil wel eens weten hoe die dingen werken. En vooral hoe men aan de getallen komen. Zo is het ook met de getallen van het diafragma. Hoe komt men aan die getallen, en hoe werkt dit nu. Dit is wel iets voor de freaks. Het is leuk om even te kijken, maar het is een taaie stof.

 

019    Hoe werkt het Diafragma. Een duidelijke uitleg hoe het zit met Diafragma en afstand tussen camera en onderwerp. Nu wordt het je duidelijk. Volgende onderwerp is Sluitertijd.

020    Hier een prima uitleg van Dhr. Zunneberg die ons uitlegt hoe het toch zit met RAW of JPEG. Waar moet je je camera op instellen. Wil je niet met foto bewerkings programma`s werken, dan is JPEG een prima uitkomst.

   Dit is eigenlijk niet zo belangrijk. Maar het verhaaltje over de sensor wel. Dat kon je zien in het vorige filmpje. Nu gaan bespreken wat voor jou het beste foto formaat zou kunnen zijn. Raw of JPEG.

Wil je terug naar boven, klik op de knop hier naast.

021    Als je in gebruik Adobe Lightroom CC en Photoshop hebt, krijg je regelmatig een update. Men heeft weer iets in de programma`s verbeterd. Dan krijg je updates. Wat moet je dan doen? Nou, niet veel. Zie het filmpje.

    Je hebt een spiegelreflex-camera gekocht, maar wat NU ? Hoe ga ik een mooie foto maken. Een uitleg in begrijpelijke taal hoe je een fotocamera kunt en moet bedienen. Dit in meerdere filmpjes. o.a. hoe ga je met sluitertijden en diafragma en ISO om. 

Goed hoe je met Flickr kunt omgaan. Daarom heb ik deze uitleg gemaakt. Veel foto plezier.

Ben je in bezit van oude foto waarvan de kleuren totaal niet mooi zijn. Kijk en probeer dit eens. Het verbeteren van de kleuren.                Zo eenvoudig is het.

Color cast: maar dan op de nieuwe manier van bewerken in Photoshop.                                      B.v. als je de kleuren van je foto niet goed kunt  krijgen.                                                                  Kan dit ook een prima oplossing zijn.

composition

Vaak zie je dat de fotograaf moeite heeft met het maken van een mooie compositie.

Hier een aantal leuke filmpjes die jou (als je er moeite mee hebt)  je zullen helpen.

Dit is een leuke maar ook een leerzame film die je helpen met leren kijken.                               Klingt gek, maar echt.                                       Even mee doen, en het zal je verbazen. Het kost je nog geen 15 min. aan tijd. 

Eerst maar even huisvlijt.                                    Zelf in de schilderkunst wordt werd het al gebruikt. En wij fotograven gebruiken nog steeds. 

 

Jamie Windser geeft je een handige handleiding  wat wel voor jou kan helpen om betere keuzes te maken.

En natuurlijk zijn er val kuilen.  Van fouten leren we tenslotte ook weer.

Nemanja Sekulic  geeft je 9 tips waar je zeker iets aan hebt.

Nogmaals regel van derden en meer.                 Ga proberen hier iets van mee te nemen tijdens het fotograferen

En als laatste uit deze serie:

…… Onder deze tekst laat Ian Plant laat je zien hoe het in de praktijk.                                                   Je verwacht dat het lastig zou kunnen zijn, maar oefening maakt je werk wel mooier.. 

...........

Velen van ons weten nog niet welke voordelen het heeft als je in de natuur HDR foto’s gaat maken.

Weet je niet hoe je dit kunt doen, kijk dan deze uitlegfilm. En het wordt je duidelijk.. Als je er een beetje mee gaat stoeien wordt fotografie alleen leuker.